رییس ستاد انتخابات استان تهران با اشاره به شروع فرایند انتخابات ریاست جمهوری از روز ۱۰ خرداد با دستور وزیر کشور، اظهار کرد: در روز ۱۰ خرداد هیات های اجرایی تشکیل می شود. بنا به ابلاغ صورت گرفته، فعلا اعضای هیات های اجرایی همان اعضای هیات اجرایی انتخابات مجلس خبرگان رهبری و شوراسی اسلامی خواهند بود.
به گزارش نقدنیوز،سید عباس جوهری همچنین با تشریح جزئیات برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در استان تهران، گفت: در صورت صلاحدید شورای نگهبان و وزارت کشور، آماده برگزاری انتخابات تمام الکترونیک ریاست جمهوری در پایتخت هستیم.
قائممقام پژوهشکدۀ شورای نگهبان هم درباره این که آیا اعضای شورای برگزاری انتخابات ریاستجمهوری میتوانند نامزد انتخابات شوند، توضیح داد: ۳ نفری که عضو شورای اجرایی هستند وظایفشان مثل رئیسجمهور است. اگر رئیسجمهور خودش حضور داشته باشد میتواند در انتخابات نامزد شود؛ در نتیجه ثبتنام معاون اول رئیسجمهور، رئیس قوهقضائیه و رئیس مجلس در انتخابات ریاستجمهوری ممنوعیت قانونی ندارد.
بر این اساس صرفا کسانیکه در اجرا و نظارت بر انتخابات نقشِ مستقیم دارند نمیتوانند نامزد شوند، بنابر این قالیباف، اژهای و مخبر برای حضور در انتخابات منع قانونی ندارند.
احزاب و تشکلها چه کردهاند؟
دبیرکل حزب موتلفه اسلامی درباره نحوه فعالیت انتخاباتی این حزب، گفت: حزب موتلفه مانند سایر تشکلهای سیاسی، جلسات عادی و فوق العاده خود را برگزار کرده و در حال بررسی و شناسایی افراد شایسته برای جایگاه ریاستجمهوری است. در این مرحله وقتی این افراد را انتخاب کردیم، از آنها برای ثبتنام در انتخابات دعوت میکنیم. پس از ثبتنام و بررسی صلاحیت داوطلبان از سوی شورای نگهبان، تصمیم گیری نهایی انجام میشود. اکنون در حال بررسی و شناسایی افراد واجد شرایط هستیم.
سخنگوی جمعیت یاران انقلاب اسلامی هم با اشاره به جلسه شورای مرکزی این تشکل سیاسی گفت: مقرر شد که با توجه به ظرفیت جمعیت یاران انقلاب اسلامی، خود حزب نیز نامزد یا نامزدهایی برای حضور در رقابت انتخاباتی معرفی کند.
رئیس کمیته سیاسی حزب کارگزاران با اشاره به جلسه روز گذشته این حزب، خبرداد که حزب کارگزاران از نامزدی عارف، ظریف و لاریجانی حمایت می کنیم و تا پایان این هفته تصمیم نهایی خود را اعلام خواهیم کرد.
از شخصیتها چه خبر؟
مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران در خصوص حضور علیرضا زاکانی در انتخابات ریاست جمهوری پیشرو و تعیین تکلیف شهرداری تهران، اظهار کرد: شهردار تهران برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری نیاز به استعفا ندارند همانطور که رئیس مجلس، رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهور نیاز به استعفا ندارند. ضمن اینکه در مورد رفتن و یا نرفتن آقای زاکانی نیز من اطلاعی ندارم و صحبتی نکردهاند.
با توجه به دبیر ستاد انتخابات کشور مبنی بر اینکه افرادی امکان ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری را دارند که متولد ۱۰ خرداد ۲۸ تا ۱۴ خرداد ۶۳ باشند، حسن روحانی و علیاکبر صالحی که متولد آبان ۲۷ و فروردین ۲۸ هستند امکان قانونی نامزدی برای انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری را ندارند.
دفتر حجت الاسلام میرباقری، نماینده سمنان در مجلس خبرگان رهبری با انتشار اطلاعیه ای نسبت به برخی گمانهزنیهای انتخاباتی در فضای مجازی واکنش نشان داد و کاندیداتوری وی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ را تکذیب کرد.
محمد جواد آذری جهرمی در پاسخ به شایعات حضورش به عنوان کاندیدای انتخابات ریاست جمهور دوره چهاردهم گفته است که خبر حضور بنده در انتخابات به عنوان کاندیدا، صرفا گمانه زنی رسانه هاست، تماسهای زیادی از افراد و گروهها و تشکلهای مختلف از سراسر کشور دریافت کرده ام.
وی با اشاره به اینکه تاکنون هیچ تصمیم شخصی و جمعی در این باره گرفته نشده است، افزود: پذیرش مسوولیت اجرایی در شرایط کنونی بسیار دشوار است. مهمترین امر، برگزاری انتخاباتی با مشارکت بالاست.
همچنین در پس انتشار برخی گمانهزنیها مبنی بر کاندیداتوری آیتالله علیرضا اعرافی عضو فقهای شورای نگهبان برای انتخابات ۸ تیر، تاکید کرده است که قصدی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری ندارم.
درحالی که صبح امروز رحمتاله بیگدلی فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به گفت و گویی که اخیرا با مسعود پزشکیان داشته، گفت: آقای پزشکیان با توجه به حساسیت موقعیت کشور و در پی درخواست جمع کثیری از فعالان سیاسی و اصحاب رسانه در انتخابات پیشروی ریاستجمهوری نامزد خواهد شد.
به دنبال انتشار این خبر، تعداد دیگری از رسانهها مطلبی با این مضمون منتشر کردند که کاندیداتوری پزشکیان قطعی نیست و او تا پایان هفته تصمیم خود را اعلام میکند.
درنهایت ظهر امروز، مسعود پزشکیان منتخب تبریز در مجلس دوازدهم با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: اخبار مربوط به اینجانب را فقط از طریق صفحات رسمی پیگیری کنید.
دفتر سعید جلیلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تایید کرد که وی قصد حضور در انتخابات ریاست جمهوری را دارد.
گفته می شود که پرویز فتاح، مهرداد بذرپاش و علیرضا زاکانی هم به احتمال زیاد در انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا خواهند شد و بعضی از این افراد مقدمات راه اندازی ستادهای خود را فراهم کرده و مشغول رایزنیهایی هستندف اما هنوز موضوع کاندیداتوری توسط این افراد به صورت رسمی و قطعی اعلام نشده است.
علی مطهری هم در اظهاراتی تاکید کرده که برنامهای برای کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری ندارم.
برخی شنیدهها حاکی از آن است که پس از موفقیت امنا در انتخابات مجلس شورای اسلامی، حالا مسعود زریبافان به عنوان مؤسس این تشکیلات سیاسی برای انتخابات ریاست جمهوری آماده میشود. البته این خبر هنوز از سوی وی تایید یا تکذیب نشده است.
برخی گمانه زنی ها هم از قصد رئیس دانشگاه تهران برای حضور در رقابت های کاندیداتوری ریاست جمهوری حکایت دارد.
حشمتالله فلاحتپیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس دهم در اظهاراتی با اشاره به شکل گیری بازی قدرت از زمان سقوط هلیکوپتر رئیسجمهور و همراهان تا امروز گفته است: این اتفاقات درحالیست که دغدغه مردم، دغدغه مدیریت است و به سود کشور است که انتخابات آینده، انتخاباتی آزاد باشد و افراد مختلف بتوانند در آن حضور داشته باشند.
حجت الاسلام رفیعی سخنران مراسم بزرگداشت رئیس جمهور فقید و همراهانش در حسینیه امام خمینی در بخشی از سخنرانی اش با اشاره به در پیش بودن انتخابات تاکید کرده است که باید اداب، اخلاق را رعایت کنید. بگذارید این وفاق و دوستی حفظ شود و تخریب نکنیم و دشمن شاد نشویم.
از طرف دیگر عباس سلیمی نمین، یکی از فعالان سیاسی اصولگرا درباره احتمال گشایش فضای سیاسی برای اصلاح طلبان گفته است که بعید میدانم که مشکلی برای حضور اصلاح طلبان وجود داشته باشد. آقایان جهانگیری، همتی و لاریجانی مشکلی برای حضور در صحنه ندارند و اینکه لاریجانی شخصاً به صحنه بیاید مشخص نیست.
امام جمعه اصفهان هم در اظهاراتی گفته است: اگر از رییسی درس گرفته باشیم دیگر اتفاقات گذشته انتخاباتی تکرار نخواهد شد.
در روزنامهها و فضای مجازی چه خبر بود؟
صبح نو، روزنامه متعلق به قالیباف با تیتر «همتی و عارف کاندیدا می شوند/تجربه تلخ روحانی برای اصلاح طلبان»، آرمان ملی با گزارشی از احتمال کاندیداتوری احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری با عنوان «پاستور؛ دغدغه این روزهای مرد نارمک نشین»، دنیای اقتصاد به بررسی برنامه های رئیس جمهور جدید برای بهبود حال اقتصاد ایران با تیتر «هفت الویت دولت چهاردهم»، اعتماد با انتشار اسامی شخصیت های در مظان کاندیداتوری، همدلی با بررسی آرایش سیاسی خودی ها بعد از شهادت رئیسی با عنوان ن«گرانی تندروها در بدنه دولت»، خراسان با تیتر «گمانه ها برای رئیس جمهور نهم»، مردم سالاری در گزارشی به بررسی چگونگی برگزاری مناظرات انتخابات ریاست جمهوری و شرق با تیتر «مسافران هشتم تیر» به موضوع انتخابات ریاست جمهوری دوره چهاردهم پرداختند.
امروز همچنین در برخی کانال های خبری لیستی از کان کاندیدای احتمالی که سابقه رقابت انتخاباتی و درصد آرای کسب شدشان منتشر شد.
همچنین برخی کانال های به بررسی میزان سن برخی کاندیداهای احتمالی که در رسانه ها مطرح شده، پرداخته اند.
کلیات برنامه زمان بندی چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری مطابق با اصل ۱۳۱ قانون اساسی هم هم در قالب یک اینفو گرافیک در کانال های خبری منتشر شده است.
جزییاتی از انتخابات ریاست جمهور چهاردهم
عصر امروز، ستاد انتخابات کشور با انتشار اطلاعیه شماره یک اعلام کرد: ثبت نام از داوطلبان انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری از روز پنجشنبه ۱۰ خرداد ماه جاری آغاز میشود.
وزیر کشور هم در نامه ای خطاب به استانداران و فرمانداران سراسر کشور دستور شروع انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری را صادر کرد.
طبق اعلام ستاد انتخابات کشور، ۱۰ خرداد تا ۱۴ خردادماه بهمدت ۵ روز موعد ثبتنام از داوطلبان خواهد بود. سپس شورای نگهبان از ۱۵ الی ۲۱ خرداد صلاحیتهای ثبتنامکنندگان را بررسی میکند و روز ۲۲ خرداد اسامی نامزدهای انتخابات دولت چهاردهم منتشر خواهد شد.
به گفته سخنگوی ستاد انتخابات، مهلت تبلیغات کاندیداها از ۲۳ خرداد الی ۶ تیرماه است و رأیگیری برای انتخابِ نهمین رئیسجمهور ایران در روز ۸ تیر ۱۴۰۳ انجام خواهد گرفت.
لازم به ذکر است، با اصلاح قانون، انتخابات شوراها سال آینده برگزار میشود عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: طبق طرح اصلاح ماده ۲۲ قانون انتخابات ریاست جمهوری، چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هشتم تیرماه امسال و انتخابات شوراها سال آینده برگزار میشود.